Profeții satanice (1)

Traducere și adaptare după un film documentar realizat de Jeremiah Films, în anul 1986.

_1_pf1_evidenceAnul 1986

O demonstrație de protest în fața sediului central Watchtower

                Martorii lui Iehova aparțin unei imense organizații internaționale care numără milioane de membrii și deține o avere de sute de milioane de dolari.

În anul 1986 s-a produs un eveniment unic în istoria Americii: sute de oameni au demonstrat în fața sediului central WatchTower împotriva acestei organizații, acuzând-o de practici care încalcă libera conștiință a membrilor săi! Pe pancartele demonstranților se putea citi: ”Hristos este cel care ne eliberează!!” Demonstranții, foști membri ai organizației, nu s-au lăsat intimidați! Mesajele lor erau precise și la obiect: ”Watchtower Kills!” (Turnul de Veghe ucide!) sau, ”THE END 1914, 1925, 1941, 1975” ”50 YEARS, Why Did I LEAVE???” (De ce am renunțat după 50 de ani?), ”STOP WATCHTOWER” (Opriți Turnul de Veghe), ”!FREE !AFTER 43 YEARS” (Liber după 43 de ani), ”CALL MOM AND GET THIS…” (Sunați-vă mama și…), ”I GAVE UP BABIES” (Am renunțat la copii). În fața sediului Watchtower, protestatrii depuseseră și un sicriu alegoric, acoperit cu pânză și pe care se putea citi: ”Killed Governing Body” (Corpul de guvernare ucis!)

Printre acești oameni , o biată mamă, în vârstă de cca 55-60 de ani, le-a spus reporterilor sosiți la fața locului: ”Nu vă puteți imagina durerea pe care noi o trăim, și cât de mult suferim pentru că mulți dintre noi am fost separați de familiile noastre datorită regulilor Turnului de Veghe, niște reguli injuste, crude și contrare iubirii creștine, niște reguli necreștine!”

Un domn sexagenar  spunea: ”Organizația aceasta i-a luat locul lui Hristos însuși, lucru care este în contradicție cu învățăturile Bibliei.” Alți bărbați explicau motivul demonstrației astfel:  ”Noi am venit aici pentru a denunța pe unul dintre falșii profeți cu privire la care ne-a avertizat Hristos. … Ei ne-au mințit, ne-au înșelat și noi avem toate dovezile care să demonstreze acest lucru.”

CARE ESTE ADEVĂRATA SUBSTANȚĂ A TURNULUI DE VEGHE?

Lumea în care trăim este adesea o lume sumbră și înspăimântătoare. Un loc unde se adună răutatea, cruzimea, lăcomia și înșelăciunea la un loc! O imagine de coșmar, o lume atât de îndepărtată de cel mai mare vis al umanității: paradisul!

”Noi suntem atât de fericiți că vom supraviețui sfârșitului acestei lumi rele, și că vom trăi într-o nouă ordine, a lui Dumnezeu. Ce viitor magnific ne așteaptă!” spune Turnul de Veghe în ghidul său de înțelegere a Bibliei, ”You Can Live Forever in Paradise on Earth.”

Acesta este mesajul entuziast și plin de speranță care emană din publicațiile Societății Watchtower, precum cel din cartea, ”Puteți trăi veșnic în Paradisul Pământesc.”  Datorită acestei promisiuni, mulți oameni sunt atrași să se convertească la Martorii lui Iehova. Iată de altfel cum au explicat asta, două foste membre ale organizației:

1. ”Ceea ce m-a atras către la Societatea Watchtower, a fost învățătura potrivit căreia Armaghedonul era atât de aproape încât cei aflați în viață acum nu vor mai apuca bătrânețea, și că nu vor muri și vor putea trăi veșnic.

2. ”Eu cred că unul dintre lucrurile care îi impresionează pe cei mai mulți oameni este să le spui că vor putea trăi pentru totdeauna pe acest pământ, în pace, o pace perfectă între oameni și animale, cu care copilașii să se poată juca fără să se afle în vreun pericol, și asta în absența oricărei suferințe pe fața pământului.

_2_pf1_evidenceApoi, un domn pe nume  Martin Merryman povestește astfel prima sa întâlnire cu mesagerii lui Iehova:  ”Martorii lui Iehova au venit la ușa mea cu un mesaj pozitiv, pe care ei l-au susținut cu Biblia. Ei m-au învățat că Dumnezeu are un plan pe care aș putea să-l cunosc dacă aș dori. Și asta pentru a-l satisface pe Dumnezeu.”

Binenînțeles că Martin Merryman nu a fost singurul beneficiar al unei astfel de vizite! Statisticile arată că în decursul unei perioade de 22 de ani, între 1963 și 1985, organizația Martorii lui Iehova a crescut de la un milion la trei milioane de membri! Eugene Mortenson, purtătorul de cuvânt al organizației la acea dată le explică realizatorilor documentarului că: ”Creșterea care se poate vedea la Martorii lui Iehova, în acest moment, este una fenomenală. Anul trecut de exemplu, procentul de creștere al numărului membrilor a fost de 6,8 % în întreaga lume!”

Începuturile organizației.

Totul a început în Pennsylvania la sfârșitul secolului 19, când Charles Taze Russell s-a inspirat din influența unui predicator adventist. Russel a fondat propriul său grup de studiu. Un grup mic care a crescut și a dat naștere ”Watchtower Bible and Tract Society”.

Inspirându-se direct din speculațiile profetice ale lui Nelson Barbour, un adventist din New York, Russel a învățat că în anul 1799 a început timpul sfârșitului, că Hristos va reveni în mod invizibil în anul 1874, și că în anul 1914 lumea întreagă își va afla sfârșitul.

În anul 1879, la doar vârsta de 27 de ani, Russel era atât de puternic convins că aceste date profetice proveneau direct de la Dumnezeu încât și-a vândut afacerea sa cu haine și s-a angajat într-o nouă direcție.

Deși avea o instruire teologică precară, el și-a înființat propria sa tipografie și revistă, Zion’s Watch Tower, subintitulată, ”un mesager al prezenței lui Hristos!” și care astăzi, este cunoscută sub numele ”The Watchtower” (Turnul de Veghe). Această publicație, al cărei număr depășea  6000 de exemplare a ajuns la peste 288 de milioane de exemplare pe an (1986); prin aceste copii sunt emanate toate marile doctrine ale Martorilor lui Iehova! În timpul vieții sale, Russell a publicat o mare cantitate de literatură, dintre care o serie de volume intitulate ”Studies in the Scriptures” (Studii ale Scripturii).

Potrivit lui Russell, nimeni nu putea înțelege Biblia fără aceste volume ale sale! Russell atrăgea atenția că, doar lectura Bibliei – fără explicațiile oferite de el – conducea  de-a dreptul către tenebre spirituale! Conform unei învățături a lui Russell, marea piramidă din Egipt a fost concepută și destinată de Dumnezeu pentru a fi cel de-al doilea martor al Său, după Biblie! Ea avea să fie un instrument divin întru revelarea planului veacurilor umanității!

_3_pf1_evidencehttp://scienceblogs.com.br/hypercubic/category/10-dimensoes/

Iată ce spunea el despre dimensiunile acestei piramide: ”Aceste măsuri indică durata anului, greutatea Terrei, distanța până la soare, șamd…” Russell credea că cronologia și datele sale  erau confirmate prin măsurarea culoarelor din interiorul piramidei. Potrivit lui Russell, aceste măsuri atestau că lumea se va sfârși în anul 1914. Și iată că, în cele din urmă, a venit și anul 1914… dar nu s-a întâmplat nimic! Nici Russell și nici discipolii săi n-au fost ridicați  de pe pământ (așa cum profețise) iar sfârșitul prezis n-a avut loc!

John Knight, care pe atunci nu avea decât 15 ani, își amintește de ce a urmat după aceea: ”Odată cu trecerea anului 1914, a fost evident că trebuia să schimbăm punctul nostru de vedere, cum de altfel și aveam să o facem, mai târziu.”

Data sfârșitului lumii a fost amânată! Sfârșitul lumii a fost prezis a avea loc pentru anul 1915, apoi pentru 1918! Și în tot timpul acesta, era evident pentru toți că Armaghedonul era tot mai aproape! Dar în anul 1916, Charles Taze Russell, bolnav și epuizat de propriile înșelăciuni, a decedat! Astăzi, la mormântul său poate fi văzută o piramidă din piatră masivă, ca un memorial al falselor sale profeții!

Joseph Franklin Rutherford, un avocat din Missouri, care printr-un mare efort de stratageme politice și-a acordat singur titlul de judecător, devenea cel de-al doilea președinte al Watchtower Bible and Tract Society, în anul 1917!

_4_pf1_evidence

În anul 1918, un discurs al judecătorului Rutherford intitulat ”Millions Now living will Never Die!” (Milioane dintre cei care trăiesc acum nu vor muri niciodată) marca începutul unui efort de recrutare mondială cunoscut sub numele de ”Campania milioanelor”. Deloc surprinzător, această campanie prezicea apropiatul sfârșit al lumii, un eveniment iminent, așteptat a se produce în anul 1925.

Iată ce spunea Rutherford în acel discurs: ”Grație indicațiilor cuvântului divin, noi am ajuns la concluzia irefutabilă că, milioane de oameni dintre cei care trăiesc acum nu vor muri niciodată!”.

În anul 1920 a fost publicată cartea ”Millions Now living will Never Die”! În ea, Rutherford afirma că Biblia a prezis faptul că în anul 1925, Avraam, Isaac și Iacov și alți credincioși din trecut vor fi înviați pentru a împărăți ca niște prinți ai paradisului terestru viitor. (http://www.jwfacts.com/watchtower/1925.php)

Deplin încredințați că predicțiile lui Rutherford se vor îndeplini, numeroși martori și-au vândut casele și afacerile lor, și au pornit pe drumuri, trăind în mașini și camioane, ca colportori ambulanți, pentru a proclama avertizarea lui Rutherford! Și întrucât anul 1925 bătea la ușă, anumiți agricultori au refuzat  să mai facă însămânțările de toamnă, convinși că ”sfârșitul”  era foarte aproape. În cele din urmă, anul 1925 a sosit, și la fel ca în 1914, nu s-a întâmplat nimic.

Profețiile Turnului de Veghe s-au dovedit false. Însă chiar și așa, Rutherford a și-a menținut ostentativ profeția că sfârșitul lumii era foarte aproape!

_5_pf1_evidence

În anul 1929, judecătorul Rutherford a construit o vilă luxoasă în care urmau să locuiască Avraam, Isaac, Iacov și alți credincioși din vechime, după ce aveau să fie înviați! Situată într-un cartier de bogătași din Sand Diego, California, vila a fost botezată ”Beth Sarim”, ceea ce în limba ebraică înseamnă ”Casa Prinților.”

_6_pf1_evidence

Și în timp ce lumea intra în ”Marea Criză” (1929-1933),  stilul de viață al lui Rutherford era acela al unui milionar. El a transformat vila Beth-Sarim în rezidența sa de iarnă, în timp ce verile și le petrecea în Europa. În timp ce americanii trăiau în privațiuni și suferințe, Rutherford avea în uzul său personal două luxoase automobile Cadilac V-16.

Sub președenția lui Rutherford, societatea Watchtower Bible a devenit o organizație bine închegată. O canitate mare de cărți noi și de preiodice au fost editate pentru a fi vândute din ușă în ușă de către martorii fideli ai lui Iehova. Rutherford le spunea discipolilor săi să muncescă din greu pentru Dumnezeu. El le sfătuia pe fetele tinere să nu se mărite, ci mai degrabă să depună toate eforturile pentru proclamarea Regatului. Ei au apelat chiar și la fonografe portabile, cu care, la ușile oamenilor, redau astfel discursurile lui Rutherford în care afirma că, ”oamenii au fost făcuți să creadă că creștinismul și religia sunt același lucru…”

_7_pf1_evidenceÎn întreaga lume, martorii zeloși ai lui Iehova defilau cu pancarte în fața bisericilor, duminica dimineața, cu sloganul, ”Religia este o capcană și o destrăbălare”. În ton cu vremea,  Watchtower a pus pe picioare propria stație de radio, astfel că în 1933 erau 403 stații care difuzau pe frecvențele naționale discursurile critice ale lui Rutherford împotriva clerului, a politicienilor și a acelora pe care-i descria ca fiind comercianții lacomi ai omenirii.

Atât prin radio cât și prin presă, Rutherford nu înceta să accentueze faptul că sfârșitul acestei lumi urma să se producă, mai mult ca sigur, în câteva luni. Sfârșitul s-a produs într-un final, dar numai pentru Rutherford! În anul 1942, el a murit în vila Beth-Sarim, o vilă ostentativă construită în numele Domnului. Privind retrospectiv, singura mărturie pe care a dat-o vreodată acest frumos conac, a fost fără îndoială aceea despre falsele profeții ale lui Rutherford!

_8_pf1_evidenceÎn anul 1948, Societatea Turnul de Veghe a vândut cu discreție această proprietate, ascunzând astfel un capitol deranjant al istoriei Martorilor lui Iehova. Astăzi, noile generații de Martori ai lui Iehova sunt în totală necunoștință despre existența vilei Beth-Sarim. Odată cu moartea lui Rutherford lua sfârșit acea eră strălucitoare a personalităților carismatice.

(Va urma)

Acest articol a fost publicat în 1986, Jeremiah Films. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.